DEX.Ro - Dicționar Explicativ al Limbii Române

DEX.Ro este un dicționar explicativ al limbii române pe baza colecției proiectului DEX Online, care conține definiții culese din diverse dicționare tipărite, în principal din DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române).

Programul funcționează în mod offline, nu necesită o conexiune Internet permanentă, dar permite actualizarea opțională a conținutului, în cazul posedării unei conexiuni.

Este disponibil pentru sistemul de operare Windows (9x/ME/NT/XP/Vista) și sisteme de operare bazate pe x86 Unix (Linux, FreeBSD, Mac OS X, Solaris) prin intermediul Wine.

Programul constă din 2 (două) fișiere: aplicația propriu-zisă și baza de date, și nu necesită fișiere suplimentare (nu depinde de alte pachete). În principiu, aplicația este de tip "portable application", adică poate fi lansată de pe orice fel de disc, inclusiv portabil, nealterând Windows Registry.

La momentul actual în dicționar există mai mult de 360 000 definiții.

Acest program este distribuit gratuit, în speranța că va fi util. Puteți reproduce, copia si redistribui orice număr de copii ale pachetului original de instalare a programului, pe orice suport și prin orice mijloc, atât timp cât nu efectuați nicio modificare a conținutului acestuia și nu percepeți niciun fel de taxe.
 
Programul de instalare integrală (include programul propriu-zis versiunea 2.0 și baza de date)

Actualizat: 01 septembrie 2008, conține 368 373 definiții

dex.ro.setup.exe 18.1MB

Notă: DEX.Ro utilizează algoritmul de decomprimare a datelor GZIP la actualizarea conținutului. Dacă actualizarea se întrerupe brusc după mesajul de stare "Actualizare: conectare la dexonline.ro", acest fapt poate fi cauzat de Agnitum Outpost Firewall. Pentru a înlătura această eroare utilizați una din următoarele două soluții:
  • Lansați "Regedit" și stabiliți "Enablegzipencoding" în "1" în "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Agnitum\Outpost Firewall".
    sau
  • Încărcați outpost_gzip_on.reg pe calculatorul Dvs., apoi lansați-l.